تولید محتوا در آموزش و پرورش + 10 نرم‌افزار کاربردی

تولید محتوا در آموزش و پرورش چیست؟

تولید محتوا در آموزش و پرورش چیست؟

تولید محتوا در آموزش و پرورش، توی یکی دو سال اخیر، بیش از هر زمان دیگه‎‌ای رایج شده. علت اصلی این اتفاق، شیوع ویروس کرونا و غیرحضوری شدن آموزش‎‌های مدارسه. با اومدن کرونا برگزاری کلاس‎‌ها به‌صورت حضوری، دیگه مقدور نبود.

از بین روش‎‌هایی موفق در این دوره از آموزش‌های مجازی،  که حالا هم در حال اجراست و خوب جواب میده، تولید محتوای الکترونیکی هست و به چند دلیل زیر آموزش از طریق ساخت محتوای آموزشی جایگزین و رقیبی ندارد:

  • قابل استفاده در جاهای بدون دسترسی به اینترنت
  • جذاب و دانش‌آموز-پسند
  • امکان تماشا و مطالعه برای چندین بار
  • کم هزینه
  • تاثیرگذار
  • معلم -ساخته و منحصربه‌فرد

تولید محتوا در آموزش و پرورش چیست؟  تولید محتوا در آموزش و پرورش معمولا به صورت ویدیو آماده می‌شود. که با صدای خود معلم تدریس شده و چون از موشن‌ها و رنگ‌های زیبا استفاده ‌می‌شود برای دانش آموزان جذاب است.

آموزش تولید محتوای آموزشی در اینستاگرام

انواع تولید محتوای آموزشی:

در اینجا، انواع تولید محتوا رو به‌صورت خلاصه، بررسی می‌کنیم:

  • متنی: ارایه مطالب درسی به‌صورت متن و نوشته که در این روش، ساده‌‎نویسی رو باید همواره مدنظر قرار داد تا دانش آموزان دچار چالش‌های بی‌مورد نشن. تولید محتوا در آموزش و پرورش، کمتر شامل این روش می‎شه چون این شیوه نسبت به سایر انواع محتوا، جذابیت کمتری برای دانش‌آموزان داره. شاید شما از این نوع محتوا با نام جزوه یا درس‌نامه آشنا شده باشید.
  • تصویری: تولید محتوای تصویری نسبت به محتوای متنی، برای بچه‌ها از جذابیت بیشتری برخورداره. با استفاده از این روش، پیام محتوای شما بهتر توسط دانش آموز درک می‌شود. برای تولید محتوا در آموزش و پرورش هم یه شیوه‌‎ی مناسبه به خصوص اگه معلم بتونه با یه سری نرم‌افزارها مثل فتوشاپ یا پاوپوینت، کار را به صورت حرفه‌ای درست کنه. اگر مثال بزنیم، پوسترها و اینفوگرافی‌ها از نمونه‌های محتوای تصویری هستند.
  • صوتی: تولید محتوای صوتی راحت‎‌ترین نوع تولید محتواست، البته به شرط داشتن ابزار و مکان مناسب. این نوع تولید محتوا، در آموزش و پرورش خیلی کم مورداستفاده قرار می‎‌گیره. علتش هم شرایط سنی دانش‎‌آموزان و عدم علاقه‌مندی آن‌ها به گوش کردن مطالب درسی به شیوه‌‎ی صوتیه. مگه اینکه معلمی خلاقیت خاصی به خرج بده و یه محتوای خیلی جذاب صوتی تولید کنه. معمولا پادکست‌ها و داستان‌های صوتی از این نوع هستند.
  • ویدیویی: ویدئو  هم‌زمان هم چشم و هم گوش را سیراب می‌کند. این روش، با ترکیب صدا، موسیقی، تصویر، متن و… در کنار هم بهترین روش برای تولید محتوا در آموزش و پرورشه. چون با ویژگی‌های خاصش، همه‌ی گروه‌های سنی رو به خودش جذب می‎‌کنه. کامل‌ترین نوع تولید محتوا و البته سخت‌ترین نوع تولید محتواست که با آموزش و مطالعه، به‌راحتی قابل انجامه. اگه آموزگاری به این روش تولید محتوا مسلط باشه، می‌‎تونه مطالب درسی رو به صورت حرفه‌ای آماده و تدوین کنه.

بهترین نوع تولید محتوای آموزشی، کدومه؟

دانش‌‎آموزان، مخاطبان اصلی تولید محتوا در آموزش و پرورش هستن؛ بنابراین با توجه به شرایط سنی و سلیقه و علاقه‌مندی اون‎ها، بهترین نوع تولید محتوا در این حیطه، تولید محتوای ویدویی هست. معلم‎‌ها، با گرافیک خوب و شبیه‌سازی کلاس و صداگذاری باکیفیت روی اون، محتوای ویدیویی درست می‎‌کنن که بچه‌ها توی موبایل، تبلت، تلویزیون و هر وسیله‌ی دیگه‌ای تماشا کنن. برای دانش‌آموزانی که به هر دلیلی به اپلیکیشن شاد دسترسی ندارن، این نوع محتوا بهترین ابزار آموزشیه. برای این کار، نرم‌افزارهایی متعددی وجود داره که معلمان از اون‎ها استفاده می‌کنن. ما راهنماییتون می‎‌کنیم تا بتونین مناسب‎‌ترین‌شون رو انتخاب کنین.

 

معرفی 10 نرم‌افزار مفید برای تولید محتوای ویدئویی:

در اینجا 10 تا نرم‌افزار مناسب که می‌تونین برای تولید محتوای آموزشی ازش استفاده کنین بهتون معرفی می‎شه.

نرم‌افزارکامتازیا Camtasia | خداوندگار تولید محتوای آموزشی در حال حاضر

1- نرم‌افزارکامتازیا Camtasia | خداوندگار تولید محتوای آموزشی در حال حاضر

نرم‎افزار کامتازیا، ابزاریه برای تدوین ویدئوهای ساده و سریع. به خاطر امکانات مناسب و قابلیت ساخت آزمون، برای تولید محتوا مورداستفاده قرار می‎گیره. یک ابزار مجزا برای ضبط و فیلم‌برداری از صفحه‌نمایش و همچنین تمامی ابزار مورد نیاز برای تدوین ویدئوی آموزشی و درج افکت‎های تصویری، امکان فیلم‌برداری از صفحه‌نمایش سیستم و بسیاری امکانات و قابلیت‎های دیگه رو داره؛ بنابراین کامتازیا یه ابزار کاربردی برای ضبط ویدئوهای آموزشی و تدریس مباحث مختلف درسی محسوب می‎شه.

نرم‎افزار کامتازیا رو، به خاطر قابلیت‌های زیادش، چند نرم‎افزار در قالب یک نرم‎افزار می‎دونن. خروجی‌های کامتازیا استاندارد بوده و از کیفیت بسیار بالایی برخوردارن. شاید اسم این برنامه برای بعضی‎ها ناآشنا باشه، اما باید بدونید که کار با این برنامه اصلاً پیچیده نیست و افراد حرفه‎ای و مبتدی، به‌سادگی می‎تونن از این برنامه استفاده کنن؛ بنابراین، آگه به دنبال انتخاب بهترین نرم‎افزار ممکنه برای تولید محتوای ویدئویی هستین، یکی از برنامه‎هایی که بااقتدار، بهتون پیشنهاد می‌کنیم همین برنامه‎ست که برای تولید محتوا در آموزش و پرورش یه نرم‌افزار درجه‌ی یکه.

 

خبر خوش برای معلمانی که تازه می‌خوان شروع کنن. 

آکادمی خانی نژاد بهترین نرم‌افزارهای تولید محتوا در آموزش و پرورش رو از بین این لیست 10 تایی انتخاب کرده و آن‌ها را در 10 ساعت آموزش داده است. برای تهیه این بسته آموزشی که مخصوص معلمان دولتی و غیر دولتی است با تخفیف از لینک زیر خرید کنند.

خرید بسته آموزشی تولید محتوا 

نحوه تولید محتوا در شاد 
نحوه تولید محتوا در شاد

نرم‌افزار استوری ‎لاین (Articulate Storyline) | ساخت محتوای الکترونیکی آموزشی 

2- نرم‌افزار استوری ‎لاین (Articulate Storyline) | ساخت محتوای الکترونیکی آموزشی 

این نرم‌افزار به خاطر شباهت آیتم‎‌هاش به پاورپوینت و ساده بودنش، به یکی از نرم‎‌افزارهای قوی تولید محتوای الکترونیکی تبدیل شده. با این نرم‎‌افزار می‎‌تونید صدا رو به‌صورت مستقیم، به روی اسلایدها ضبط کنین، از صفحه‎‌ی کامپیوترتون فیلم بگیرین، بدون نصب هیچ نرم‌‎افزار دیگه‌‎ای، صدا و فیلم رو در اون ویرایش کنین، بانک سؤال طراحی کنین و خیلی قابلیت‌های دیگه که برای تولید محتوا در آموزش و پرورش کاربرد داره. در کنار کاستی‌هایش در مقایسه با پاورپوینت،  پاورپوینت زیادی هم داره که ممکنه پاورپوینت آن را نداشته باشد.

نرم‎‌افزار پاورپوینت (PowerPoint)| ساخت محتوای الکترونیکی آموزشی 

3- نرم‎‌افزار پاورپوینت (PowerPoint)| ساخت محتوای الکترونیکی آموزشی 

برنامه‌‎ی پاورپوینت نرم‌‎افزاریه که با قابلیت‎‌های خاصش، تبدیل شده به یکی از پرطرفدارترین برنامه‌‎های تولید محتوای آموزشی. اما این نرم‌افزار فقط برای ارایه نیست. این یک نرم‌افزار محشریه. کافیه که آن را خوب آموزش ببینی،بعدا متوجه می‌شی که پاورپوینت ابزار دست یک معلم خلاق و حرفه‌ای هست.

یار اصلی این نرم‌افزار کامتازیا هست که معلمان باهاش غوغا کردن. درواقع کار ساخت محتوای آموزشی تا یک مرحله در پاورپوینت انجام می‌شه، سپس متحرک سازی و فیلم‌برداری از آن را به کمک افزونه‌ای انجام ‌می‌دهند که بعد از نصبن نرم‌افزار کامتازیا ظاهر می‌شود. که در ادامه به این نرم‌افزار هم می‌پردازیم.

نرم‌‎افزار پاورپوینت جایگاه بالایی در تولید محتوا در آموزش و پرورش داره. برای تولید محتوای ویدیویی کاملاً مناسبه چون یه برنامه‌‎ی همه کارس، مصل آچار فراسنه!

و کار با متن، تصویر و صدا در اون رو خیلی‌‎ها بلدن، یادگیریش هم خیلی وقت‎گیر نیست. شما اگه مبتدی باشین، فوری یاد می‌گیرین. در حیطه‌‎ی تولید محتوای آموزشی به‌هیچ‌وجه نمی‎شه از قابلیت‌‎ها و کاربردهای پاورپوینت چشم‎‌پوشی کرد. برنامه‎‌اییه که افراد مبتدی خیلی راحت و سریع روی اون مسلط می‌‎شن و یکی از پیشنهادهای همیشگی ما محسوب می‎‌شه. امکاناتشم فوق‌العادس.

نرم‌افزار تری دی مکس (3D Max) | مخصوص هنرستانی‌ها و متخصص‌ها 

4- نرم‌افزار تری دی مکس (3D Max) | مخصوص هنرستانی‌ها و متخصص‌ها 

برای تقویت قوه‎‌ی تخیل دانش‌‎آموزان و بالا بردن سطح تولید محتوای آموزشی‎‌تون، می‎‌تونید از برنامه‌ی تری دی مکس استفاده کنین. این نرم‌افزار سه‌بعدی ساز، برای تولید محتوای ویدئویی کارایی بسیار بالایی داره. به‌عنوان‌مثال، این نرم‌‎افزار می‎‌تونه خواص مایعاتی مثل آب، روغن و مواد مذاب رو شبیه‌سازی کنه که در امر آموزش، چنین قابلیتی بسیار باارزشه. برای ساخت سازه‌ها و شبیه‌سازی آن‌ها بسیار مناسب است. اما بهتر است بدانید که یک نرم‌افزار تولید محتوای صفر تا صدی برای شما نمی‌شه.

نرم‌‎افزار فتوشاپ (photoshop) | ساخت محتوای تصویری

5- نرم‌‎افزار فتوشاپ (photoshop) | ساخت محتوای تصویری

قدرتمندترین نرم‌‎افزار طراحی گرافیکی، فتوشاپه. این برنامه‌، از معروف‌ترین و کاربردی‌‎ترین نرم‌‎افزارهای موجوده.

فوتوشاپ رو همتون می‌شناسین. جالب است بدونین که از این نرم‌افزار میشه در آموزش هم استفاده کرد. شاید بارها برای شما پیش آمده باشد که عکس قشنگی پیدا کنید، اما چون بلد نیستید کمی تغییر روی عکس ایجاد کنید؛ کلی افسوس می‌خورید. فوتوشاپ واقعا مس را طلا می‌کند. اما باید بلد باشید که با آن کار کنید.

معلمان هم می‌تونن این نرم‌افزار کاربردی رو یاد بگیرن. اما نیاز دارن که آموزشی ساده و جامع ببینید. شما می‌توانید با پکیج آموزش تولید محتوای خانی نژاد، به زبان ساده این نرم‌افزار را یاد بگیرید و یک بار برای همیشه به مشکل ناتوانی در طراحی و گرافیک و حدالامکان ویرایش پایان دهید.

6- نرم‌افزار آتوپلی مدیا استادیو (Auto Play Media Studio)

آتوپلی‎مدیا استادیو مختص تولید محتوای الکترونیکیه و در این زمینه یکی از کامل‌ترین برنامه‎هاست. محیط کاملاً گرافیکی و ساده‎ا‎ی داره. یه راهنمای کامل هم داره که با کمی تسلط به زبان، می‎شه ازش بهره برد.

7- نرم‌افزار افتر افکت (Adob After Effects CC)

نرم‌افزار افتر افکت، برای ساخت تصاویر متحرک و فیلم‎های ویدئویی استفاده می‎شه. با ترکیب این نرم‌افزار و سایر نرم‌افزارهای موجود، یه محتوای آموزشی بسیار سطح بالا و حرفه‌ای می‎شه تولید کرد.

8- نرم‌افزار پریمیر پرو (Premiere pro)

این نرم‎افزار یه گزینه‎ی مناسب برای ویرایش و تدوین فایل‎های ویدئوییه. از فرمت‌های مختلف ویدئویی پشتیبانی می‎کنه. برای تولید محتوا در آموزش و پرورش به عنوان ابزار ساخت محتوای الکترونیکی و ویدئویی، یه ابزار مناسبه.

9- نرم‌افزار کپتیویت (Adobe Captivate)

این نرم‎افزار شرکت آدوب، مثل سایر محصولاتش، حرفه‎ای‎ و قدرتمنده. یک آزمون ساز حرفه‎ای داره که هر معلم خلاق و پیگیری، توی پروسه‎ی آموزشی، بهش نیاز پیدا می‎کنه. با این نرم‌افزار کیفیت و حجم مدنظرتون رو به‌راحتی روی برنامه‎تون اعمال می‎کنین. فرمت‎های مختلف صدا، تصویر و ویدئو رو پشتیبانی می‎کنه. در محیط نرم‎افزار امکان تصویربرداری وجود داره و امکان استفاده از فایل‎های پاورپوینت هم در اون وجود داره و برای تولید محتوا در آموزش و پروش یه برنامه‎ی مناسبه.

10- آدوبی آوودیشن (Adobe Audition)

این نرم‌افزار برای تولید محتوای صوتی و همچنین محتوای ویدئویی و آموزشی، مورداستفاده قرار می‎گیره. برای ضبط صدا و ویرایش و. امکانات کافی داره و در تولید محتوا در آموزش و پرورش می‎تونه پاسخگوی نیازهای تولید محتوای آموزشی باشه.

یادگیری تولید محتوای ویدئویی به عنوان یک ضرورت

نرم‌افزارهای متنوعی برای تولید محتوای آموزشی ویدئویی وجود داره که با توجه به نوع نیاز و تواناییتون می‎تونید یک یا چند تا از اون‎ها رو یادبگیرین تا تبدیل بشین به یه معلم حرفه‎ای و مقتدر. اولین گام در این مسیر رسیدن به خودباوریه. تعدادی از معلم‎های عزیزمون به تصور اینکه قادر به یادگیری و یا کار با این برنامه‎ها نیستن، اصلاً به سراغشون نمی‎رن. این در حالیه که خیلی از همکارانشون به‌راحتی این برنامه‎ها رو یادگرفتن و در حال تولید محتواهای آموزشی ارزشمندی برای دانش‎آموزانشون هستن. آگه بقیه می‎تونن پس شما هم می‎تونین. در اینصورته که قادر خواهید بود برنامه‎ای مطابق میل خودتون و فراخور سواد و تجربه‎تون تهیه کنین و به دانش‎آموزانتون ارائه بدین.

برای درست تصمیم گرفتن در این مقوله، خیلی خوبه که با اهل‌فن و کار بلدای این حیطه، مشورت کنین تا بهترین نرم‌افزارها و شیوه‎ی صحیح کار با اون‎ها رو بهتون یاد بدن. کاملاً روشنه که بعد از پشت‎سر گذاشتن روزهای کرونایی، شیوه‎ی تدریس با تولید محتوا به خصوص نوع ویدئوییش، کنار نخواهد رفت و به عنوان یه روش نوین آموزش که مزایاش شناخته شده، دیگه برای همیشه در سیستم آموزش و پرورش باقی خواهد موند. آموزگار عزیز، بهتره از همین روزها شروع کنین به یادگیری و کار با ابزار تولید محتوا تا از غافله عقب نمونین.

نظر دادن

آدرس ایمیل شما منتشر نمی‌شود.